NieuwsNieuws Wie of watWie of wat RepertoireRepertoire UitvoerendenUitvoerenden CD'sCD's LiveLive MediaMedia ContactContact 
 
  Punt CD's
 

Toelichting bij 'Andersom'

Andersom is de tweede cd met liedjes van Sjef van Rooij en Hans Lakwijk. Was ‘Maar nu/Mar nou’ een verzameling van luisterliederen uit toneel- en revueproducties, deze keer zijn de nummers, op een enkele na, speciaal voor deze cd geschreven. Andersom dus: toen eerst de songs en dan de verzameling, en nu eerst het album, dat werd gevuld met liedjes. En was er de vorige keer eerst de tekst van Hans, waarbij Sjef de muziek componeerde, nu leverde Sjef de melodieën, waarbij Hans de tekst schreef. Maar op deze cd zet ook Sjef zijn eerste schreden op het tekstschrijverspad. Verder is vermeldenswaard dat Emile Remmers een tekstbijdrage leverde en wel voor het lied “we waren samen”.
Ook de niet te onderschatten bijdrage van de uitvoerenden bevestigt nog eens de titel van deze cd: Cohda is deze keer opnieuw (andersom) ad hoc samengesteld en vele nieuwe stemmen zijn te beluisteren. Maar laten we ophouden met vergelijken en de liedjes nader bij u introduceren.

 
 

1. Jij Luister naar fragment
(genre: pop/country)

Zang: Marcel

Toen Sjefs vriendin hem vertelde, dat zij het liedje van Marco Borsato: ‘Zij is de zon en de maan’ zo mooi vond, aarzelde hij niet lang. Hij componeerde niet alleen deze song, maar schreef er ook meteen de tekst, ‘the lyrics’, bij. En ook al zingt Marcel dit nummer, het blijft heel speciaal van Sjef voor zijn vriendin.

<< terug naar CD's

 
 

2. Als een kind Luister naar fragment
(genre: pop-ballade)

Zang: André

De vaste uitdrukking luidt: zo blij zijn als een kind. We benijden de spontaniteit en de onvoorwaardelijkheid van de kinderlijke emotie. Maar met verdriet weten vaak ook kinderen al geen raad. Hopelijk herkent u iets van het daaruit volgend gedrag, waarover André in dit lied zingt.

<< terug naar CD's

 
 

3. Alles moet Luister naar fragment
(genre: blues)

Zang: Nienke

Dit liedje is weer andersom andersom en dus op de ‘ouderwetse’ manier geproduceerd: de tekst in het toneelstuk ‘Berentand’ van Hans werd door Sjef op muziek gezet. Nienke vertolkt deze blues over de verplichtingen in het leven op individuele, jazzy wijze.

<< terug naar CD's

 
 

4. Herfstvakantie Luister naar fragment
(genre: pop/latin-luisterlied)

Zang: Roan en Marij

Druk, druk, druk. Men leert mensen kennen, kennissen, collega’s. Men vergeet gezichten en namen. Dit lied, dat nog stamt uit de “oertijd” van de samenwerking tussen Sjef en Hans, gaat over die verloren connecties en de weemoed bij het denken eraan. En geen beter moment voor overpeinzing dan zo’n druilerige herfstvakantiedag. Een duet van Roan en Marij.

<< terug naar CD's

 
 

5. Vandaag Luister naar fragment
(genre: pop/funk)

Zang: Jilles

Wie kent niet die tijden van ellende en verdriet? Meestal wachten we maar, tot ze langzaam over gaan en soms blijven we zwelgen in ons verdriet. Dat hoeft niet! Vandaag kan het ook afgelopen zijn, want vandaag is de dag te mooi om er over te treuren, dat je er niet van kunt genieten. Jilles geeft het goede voorbeeld, luister maar.

<< terug naar CD's

 
 

6. Vallend doek Luister naar fragment
(genre: rock-ballade)

Zang: Marcel

Hoeveel druppels vullen een emmer? Hoe houdbaar is een glimlach? Wanneer wordt de leugen door de waarheid achterhaald? Hoe lang duurt een toneelstuk? Marcel geeft nu de antwoorden op deze vragen: tot de laatste druppel, tot hij breekt, eindelijk en als het doek valt.

<< terug naar CD's

 
 

7. Echte vrienden Luister naar fragment
(genre: pop)

Zang: Carli

Naast de teksten over het 'concert des levens' en 'de liefde van een moeder' hangt op menig Nederlands toilet ook het tegeltje: ”Echte vrienden blijven vrienden”. Dit lied zingt Carli voor een vriend, die het geloof in echte vriendschap was kwijt geraakt.

<< terug naar CD's

 
 

8. In mijn droom Luister naar fragment
(genre: ballade-luisterlied)

Zang: Guido

De droom is de basis van de verbeelding. En volgens de grote psycholoog Freud kunnen we in onze dromen, via de wegen van het onderbewuste, onszelf ontdekken. Zijn leerling Jung maakte aannemelijk, dat sprookjes een soort collectieve dromen zijn. Guido zingt op klassieke wijze over de zoektocht naar het “Zelf”. Voer voor psychologen!

<< terug naar CD's

 
 

9. Grote onbekende Luister naar fragment
(genre: pop/rock)

Zang: Roan

Wie de grote liefde van zijn leven nog niet is tegengekomen, kan zich er wellicht wel een voorstelling van maken. Het is niet vreemd, wanneer mensen praten met geliefden, die zijn heengegaan. In dit liedje wordt door Roan gesproken tot een geliefde, die nog niet is gekomen. Het verlangen heeft gestalte gekregen.

<< terug naar CD's

 
 

10. Frie’s song Luister naar fragment
(genre: pop)

Zang: Marcel

Marcel vertelt in dit lied het verhaal van Frie. In de ik-vorm wordt verhaald, hoe onze vriend Frie uit zeer diepe dalen is opgeklommen, en ons vanuit zijn beperkingen uitnodigt om met hem mee te gaan. Kun je mooi even meehelpen, zijn rolstoel te duwen!

<< terug naar CD's

 
 

11. Spiegel van Den Bosch (2003) Luister naar fragment
(genre :ballade-luisterlied)

Zang: Marij

Bij een liedconcours over de Dieze, de binnenstadsrivier van ’s-Hertogenbosch, won dit nummer de tweede prijs. De reden was duidelijk: het is geen “meezinger”, zoals gevraagd werd, maar een luisterlied, dat desondanks alle andere inzendingen achter zich liet. Niet alleen omdat zij een echte Bossche is, blijft Marij de meest aangewezen vertolkster.

<< terug naar CD's

 
 

12. Ik houd van ieder seizoen Luister naar fragment
(genre: rock)

Zang: Leon

Sommige mensen zouden het liefste trekvogels zijn: zo gauw het een beetje frisser wordt, verlangen zij al naar warmere streken, waarvan ze pas in de eerste zomerdagen willen terugkeren in Nederland. Maar wij houden wel van de Nederlandse variatie in het weer. Voor de variatie schreef Sjef zelf de tekst voor dit liedje, dat door Leon wordt gezongen.

<< terug naar CD's

 
 

13. Terugkijk blues Luister naar fragment
(genre: blues)

Zang: Marcel

Als die ander het heeft uitgemaakt en je hart ligt in scherven op je maag, valt het niet mee om de lijm te vinden. Maar als de pijn heeft plaatsgemaakt voor woede en de woede het heeft verloren van de tijd, dan kan er zelfs een moment komen, waarop voldoening met terugwerkende kracht het wint van de spijt. Marcel zingt.

<< terug naar CD's

 
 

14. Ik word niet goed Luister naar fragment
(genre: pop/funk)

Zang: Coby

“Als ik jou was, dan…” We willen maar al te graag de plaats innemen van een ander. Maar als die ander dan onze plaats innam, zou hij dan over ons zo denken als wij over hem? Ingewikkeld, maar af en toe zouden we willen, dat deze of gene eens echt goed wist, hoe wij over hem denken. Coby neemt hierbij geen blad voor de mond!

<< terug naar CD's

 
 

15. We waren samen Luister naar fragment
(genre: ballade-luisterlied)

Zang: Sjef

Een blindengeleidehond kent ook een einde van het werkzame leven. Laska zou met pensioen gaan naar een pleeggezin en Emile heeft in deze liedtekst Sjefs gevoelens vertolkt. Helaas is de aanstaande pleegmoeder onverwacht overleden, en speciaal voor haar zingt Sjef dit sterk autobiografische lied. Maar natuurlijk ook voor het nieuwe aanstaande pleeggezin, dat Laska liefdevol opneemt.

<< terug naar CD's

 
 

16. Marianne, voorjaarsbloem Luister naar fragment
(genre: troubadourslied)

Zang: Jilles

Voor dit liedje, dat door troubadour Jilles overtuigend wordt gebracht, gaf Sjef, wat hij zelf graag noemt: “een voorzet” voor de tekst. Hans heeft er zo weinig mogelijk aan veranderd, want hij wist, dat zijn vriend hier vorm wilde geven aan een authentiek geluksgevoel. Het zal de luisteraar niet verbazen, dat dit lied is opgedragen aan Marianne.

<< terug naar CD's

 
Webdesign © 2004 by Doe-Sign