NieuwsNieuws Wie of watWie of wat RepertoireRepertoire UitvoerendenUitvoerenden CD'sCD's LiveLive MediaMedia ContactContact  
 
  Punt Media
 

Diverse huis-aan-huisbalden, juni 2003

Cohda deze keer “Andersom”

Op 3 juli 2003 zal de groep Cohda haar tweede cd, getiteld Andersom presenteren in Den Durpshert te Berlicum.

Twee jaar geleden bracht Cohda de eerste cd uit, Maar nu/ mar nou, waarop 18 liedjes stonden, deels in het Brabants dialect en deels in het algemeen Nederlands. De positieve reacties naar aanleiding van deze cd zetten componist Sjef van Rooij (48 jaar en geboren en getogen Bosschenaar) en tekstschrijver Hans Lakwijk (56 jaar en “Meijerijer”) aan tot het schrijven van nieuw materiaal. De cd kreeg de titel Andersom mee omdat dit keer eerst de muziek werd geschreven en daarna pas de tekst werd toegevoegd. Ook is Cohda dit keer (weer andersom) ad hoc samengesteld.

De samenwerking tussen musicus en tekstschrijver bestaat al meer dan 20 jaar. Het begon zo: Hans doceerde Nederlands aan het Jeroen Bosch College in Den Bosch en Sjef was daar een van zijn leerlingen op het VWO. Hij viel niet alleen op doordat hij de eerste blinde leerling was op de school, maar vooral ook vanwege zijn muzikale talenten. Daarom werd hij door Hans benaderd om het docentencabaret te begeleiden op de piano en keyboards. Daar bleef het niet bij. Sjef componeerde in die tijd de eerste liedjes op teksten van Hans.

Toen Hans zich in de jaren 90 meer ging toeleggen op het schrijven van revues en toneelstukken, lag het voor de hand dat Sjef de muziek bij de liedteksten ging maken en zo gebeurde het dan ook. In de afgelopen 10 jaar zijn diverse stukken van Hans, voorzien van muziek door Sjef , opgevoerd, o.a. door toneelvereniging O(nderling) K(unstgenot) in Sint-Michielsgestel en door Rederijkerskamer Moyses’ Bosch uit ’s-Hertogenbosch..

Onlangs, in april 2003, werd het toneelstuk Berentand met veel succes op de planken gebracht door OK en nu, in juni, zijn tekstbewerker Hans en componist Sjef zelf actief als speler en organist bij “hun” stuk De Zevende Vreugde van Maria, dat door Moyses’ Bosch in de Sint- Jan wordt uitgevoerd. De samenwerking tussen mr. S. van Rooij en drs. H. Lakwijk kan dan ook in allerlei opzichten, maar vooral muzikaal en artistiek als veelzijdig gekenschetst worden.

Ook op de nieuwe Cohda-cd worden diverse muzikale stijlen gepresenteerd, maar in grote lijnen, zo zegt Sjef, is dit album, veel meer dan het debuut, een pop-cd geworden, al is de veelzijdigheid gebleven. Ook is er nu geen sprake van dialect, maar dat is zeker geen afgesloten hoofdstuk, zo verzekert Hans. Rock-nummers, ballads en swingende songs wisselen elkaar af. “Houd het maar op ‘Nederlandstalige chansons’” vat Hans samen.

De samenstelling van de groep rondom Hans en Sjef wisselt voortdurend en wordt, zowel bij de live optredens als voor de vocale bijdragen op de cd telkens “ad hoc (Cohda) samengesteld. Op de cd Andersom staan vocale bijdragen van Marcel Vandebeeten, Carli Bongers, (leadzanger van de APM bigband waarin Sjef piano speelt), André Wagener en Coby Haans, die o.a. meezingt in de Vocal Group, het gospelkoor dat Sjef al meer dan 10 jaar samen met zijn zus Marij van Heijster-van Rooij, leidt. Marij is ook te horen op Andersom, o.a. in het lied Spiegel van Den Bosch, dat in 2001 op het Dieze-concours in de prijzen viel en door Cohda opnieuw is opgenomen voor deze cd.

Sjef zingt zelf ook een nummer over zijn geleidehond die eind dit jaar met pensioen gaat. De gevoelens rond dit geforceerde afscheid heeft hij van zich afgezongen in het lied We warensamen, dat hij vorige maand live zong voor Bostion Radio.

Groot is ook de muzikale en vocale inbreng van Leon Kuipers en zijn vriendin Nienke Barreveld. Dankbaar werk het aanbod van de vriend van Leon en Nienke, Jilles Zuiderbaan, aanvaard om twee nummers in te zingen, o.a. Marianne, voorjaarsbloem, dat Sjef speciaal schreef voor zijn beste vriendin.

Sjef en Hans zijn erg blij met deze cd. Muzikaal en vocaal is Cohda gegroeid. Maar dat is logisch, nu er zijn professionele muzikanten ingeschakeld. Zo speelt Sjefs voormalige docent aan het conservatorium van Zwolle, Leon Kuipers, hammond en keyboards. Daarnaast is Alard Bualda op sax en fluit te horen en heeft de bekende sessie-drummer Marijn van de Berg ook zijn medewerking aan de cd verleend.

De makers hopen, dat de cd goed zal aanslaan en dat platenzaken in de omgeving bereid zijn om de cd te verkopen. “Het in eigen beheer uitbrengen levert al gedoe genoeg op,” aldus het duo. “En natuurlijk hopen we op een volle bak op 3 juli. Volgens ons zijn er heel veel mensen, die van onze muziek zullen genieten!”

Sjef en Hans, respectievelijk jurist bij de afdeling Bezwaar en Beroep van UWV en leraar Nederlands aan het Jeroen Bosch College, benadrukken dat muziek hun hobby blijft, maar men kan desondanks bij hen altijd terecht voor alles rond Cohda. Componist en tekstschrijver gaan gewoon door met het maken van (luister)liedjes en daarnaast kunnen zij benaderd worden voor optredens van Cohda, waarbij liedjes worden afgewisseld met cabareteske teksten. Het dialect kan daarbij een grote of minder grote rol spelen.

 
 
Webdesign © 2004 by Doe-Sign