NieuwsNieuws Wie of watWie of wat RepertoireRepertoire UitvoerendenUitvoerenden CD'sCD's LiveLive MediaMedia ContactContact  
 
  Punt Media
 

Schoolblad Jeroen Boschcollege, december 2004

Leraar doet “het” met oud-leerling voor het goede doel!

Ja, je leest het goed! Meneer Lakwijk doet het met oud-leerling Sjef van Rooy!
Samen hebben zij onder de naam Cohda al verschillende cd’s uitgebracht. De laatst verschenen cd van hun hand heet Wereldliedjes en is speciaal geschreven voor ondersteuning van het werk van de Wereldwinkel.
Voor de mensen die bang zijn dat dhr. Lakwijk zelf zingt, ik kan jullie gerust stellen: hij is alleen verantwoordelijk voor de teksten, zijn vriend en oud-JBC -leerling Sjef van Rooij zorgde voor de muzikale ondersteuning En is daarin, ondanks zijn handicap, hij is blind, erg goed geslaagd.

Sharona Martens

Het idee voor deze cd ontstond in India. Hans Lakwijk was daar aanwezig bij een Award-uitreiking aan een vriend. In Calcutta realiseerde onze leraar zich wat de eerlijke wereldhandel voor het alledaagse leven van de kleine boer betekent. Ook werd hij helemaal enthousiast toen hij de milieuvriendelijke projecten van organisatie EMA/Ekta voor de “kleine” boeren zag.
Hij wilde deze doelen steunen, door middel van het uitbrengen van een cd. Dat had hij immers de afgelopen jaren al vaker gedaan. Hij vond zijn vriend Sjef van Rooy direct bereid om daaraan mee te helpen. Samen hebben zij vervolgens de juiste zangers/zangeressen bij de liedjes gezocht. Deze werkten allen belangeloos mee aan de cd.
Een mooi initiatief, maar of de cd een hit wordt? Ik betwijfel het.
De muzikale ondersteuning heeft nog wel wat, maar de zang en de teksten vind ik niet zo fantastisch. Deze cd is gewoon iets totaal anders dan ik gewend ben. Als ik Nederlandstalige muziek gewend zou zijn, dan had ik hem vast mooi gevonden. Ik hou zelf meer van swingende nummers. Liedjes hoeven voor mij niet per se iets te zeggen.
De cd kent een grote variatie aan onderwerpen en is een mengeling van verschillende stijlen, variërend van pop tot country en van declamaties tot gedichten.
Alleen verstaan zij onder pop iets anders dan de top 100. Niet echt iets voor de jeugd, maar ik denk dat er vast wel ouders, opa’s en oma’s zijn, die deze muziek op de juiste waarde kunnen schatten. De intro’s van de liedjes zijn wel aardig en soms grappig, maar voor de teksten moet je eens goed gaan zitten. Het is namelijk een luister-cd. Er zitten duidelijke gedachtes achter de nummers. Deze cd is heerlijk als je wil nadenken over zaken, maar voor mensen die gewoon willen ontspannen en niet al te veel willen stilstaan bij de betekenis van een lied is dit niks.
Toch staan er wel wat aardige nummers op. Het lied Middernachtskinderen bijvoorbeeld is ideaal voor het programma “Kinderen voor Kinderen”. Het heeft een leuk deuntje en ik moest eerlijk gezegd het eerst denken aan “Ik heb zo wa-,wa-,wa-, waanzinnig gedroomd”.
Ook al zou ik de cd niet voor mezelf kopen, hij is me toch meegevallen. Het is een cd, waarbij je moet leren om er echt van te genieten.

Volgens meneer Lakwijk is het een leuk cadeau voor ouders, opa, oma, of de rest van de familie. Niet alleen maak je er iemand blij mee, je steunt voor slechts € 9.50 het goede doel.
Maak iemand blij en koop die cd! Je helpt er o.a. arme boeren mee!
Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op www.cohda.nl en luister alvast een paar tracks. Je kunt er ook meer informatie vinden over Hans Lakwijk en zijn vriend Sjef van Rooij .
En voor iedereen enthousiast naar de platenwinkel rent: je kan de cd halen bij de Wereldwinkel, maar natuurlijk ook “gewoon” bij meneer Lakwijk!

Sharona Martens, 5hb

 
 
Webdesign © 2004 by Doe-Sign